Peltipurkkien puhdistaminen ja säilytys

  • Kaikille purkeille löytyy ottajansa. Vanhemmat purkit ovat haluttua keräilytavaraa, joista voidaan maksaa huomattaviakin summia. Uudemmistakin purkeista voi saada pikkurahaa, ja ainakin ilmaiseksi purkit kelpaavat monelle varmasti esim. askartelukäyttöön. Huonokuntoisiakaan purkkeja ei kannata heittää menemään, sillä vanhemmat purkit alkavat olla siinä määrin harvinaisia, että ruttuisilla, ruosteisilla tai vaikkapa etiketeiltään repaleisillakin purkeilla on arvoa tänä päivänä. Ja vaikka kyseessä olisi uudempikin purkki, sille voi edelleen löytyä käyttöä esim. kukkapurkkina. Muista wanha hyvä sanonta: toisen romu on toisen aarre!
  • Monesti purkit ovat kahdessa erillisessä osassa (pohja & metallinen tai muovinen kansi), jotka luonnollisestikin kannattaa molemmat pitää tallessa. Kokonainen purkki on arvokkaampi (etenkin jos on kyse kokometallisista purkeista!), ja kansi estää purkkia likaantumasta ja pölyttymästä sisältä. Erityisesti 1960-1980-luvuilla kahvia oli tapana (ainakin Suomessa) pakata pyöreisiin, muovikantisiin tölkkeihin. Vaikka eri valmistajien kannet sopivatkin toisiin tölkkeihin, kannattaa purkki & kansi-parit pitää mahdollisuuksien mukaan aina yhdessä, sillä yhteenkuuluva pari on aina halutumpi ja autenttisempi kuin ei-yhteenkuuluva. 
  • Ennen säilytystä tai myyntiä purkki kannattaa tyhjentää mahdollisesta sisällöstä, ainakin jos kyse on orgaanisesta aineesta joka pilaantuu ja homehtuu. Avaamattomia pakkauksia ei kannata kuitenkaan lähteä availemaan, sillä avaamattomista purkeista maksetaan harvinaisuutensa takia joskus korkeampia hintoja.
  • Jos purkki on hyvässä kunnossa ja siisti, sitä ei kannata alkaa pesemään. Yleensä pölyjen pyyhkiminen riittää.
  • Pinttynyttä/kuivunutta ruostetta, likaa, maalia tms. ei pidä alkaa poistamaan mekaanisesti tai kemiallisesti, sillä se saattaa erittäin helposti vahingoittaa purkkia. Pieniä ruttuja voi yrittää varovasti oikaista painamalla metallia.
  • Purkista löytyviä tarroja, kirjoitusta tms. ei kannata yrittää poistaa, elleivät ne selvästi ole ”asiaankuulumattomia”. Aikoinaan esim. paperietikettisten irtokarkkipurkkien kylkeen on saatettu kirjoittaa kynällä tuotteen hinta, tai kahvipurkkien kylkeen liimattu purkin valmistajan tarjoamia tarroja, joilla purkit on voinut merkitä muuksikin kuin kahvipurkiksi. Nämä lisäykset ovat kulttuuri- ja taloushistoriallisesti arvokkaita, eivätkä ne yleisesti ottaen vaikuta purkkien rahalliseen arvoon suuntaan jos toiseenkaan.
  • Ainoastaan maalattuja purkkeja tulee yrittää puhdistaa veden avulla. Etiketit, tarrat ym. paperit irtoavat ja menevät pilalle jos niitä pesee vedellä. Muovi- ja puuosia tulee käsitellä vedellä pestessä samaan tapaan metalliosien kanssa.
  • Jos purkki on niin likainen, että sen haluaa pestä, tulee aina käyttää kylmää vettä, johon ei ole lisätty pesuaineita. Lämmin vesi sekä pesuaineet vahingoittavat purkkien maalipintaa. Monta vanhaa purkkia on pilattu kuumalla vedellä ja Fairylla.
  • Puhdistamisessa ei tule myöskään käyttää apuna tiskiharjaa tai muita puhdistusvälineitä, jotka raapivat maalipintaan rumia naarmuja erittäin helposti. Purkkia tulee pyyhkiä käsin, tai korkeintaan märällä vessapaperilla.
  • Mikäli mahdollista, purkkia ei kannata liottaa kokonaan vedessä. Sen sijaan veden kanssa kannattaa yrittää lutrata vain niissä kohdissa, joihin lika on pesiytynyt.
  • Heti pesun jälkeen purkki kannattaa kuivata huolellisesti (mutta varovasti!) ettei vesi pääse pesiytymään ja ruostuttamaan purkkia. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää purkin saumoihin. Purkkeja ei tule kuivata kuuman ilman (esim. hiustenkuivain) avulla, sillä lämpö voi vahingoittaa niiden maalipintaa!
  • Home- ja ruostevaurioiden ehkäisemiseksi purkit kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa.
  • Purkit kannattaa säilyttää suojattuna valolta – erityisesti suoralta auringonvalolta – joka vahingoittaa purkkien etikettejä ja maalipintaa.
  • Kokometalliset, maalatut purkit joissa ei ole tarroja, etikettejä tai muuta paperia voi suojata pyyhkimällä niiden pintaa varovasti vaseliinilla. Vaseliini jättää purkit näyttävän kiiltäviksi, ja suojaa niitä ruosteelta ja homeelta. Käsittelyn voi uusia aina silloin tällöin pyyhkimällä pintaan uuden kerroksen öljyä. Käsittelyn haittapuolena on se, että se jättää purkkien pinnan hivenen tahmeaksi.
  • Purkit kannattaa säilyttää mahdollisuuksien mukaan erillään muista pinnoista (seinät, muut purkit jne.), sillä purkit ovat herkkiä naarmuuntumaan ja ruttaantumaan.
  • Vaikka purkit tulisivat käyttöön, niiden käsittely kannattaa pitää minimissä, sillä aikaansaaduille naarmuille, rutuille, hajonneille saranoille jne. ei voi enää myöhemmin juuri mitään. Jo pelkästään ihosta syntyvä mekaaninen hankaus ja siitä irtoava rasva voivat ajan myötä vahingoittaa purkkien pintoja!

1 comment:

  1. Onkin hienoa, että vanhojakin pelti- ja metallipurkkeja säilötään. Vuosien kuluessa on mukava niitä katsoa ja muistella, mitä oli missäkin. Etenkin kun logot muuttuvat. Meillä tuota metallia on paljon, tulee lähinnä kissanruokapurkeista. Täytyisi kuljetuspalvelu hankkia, että ne saa pois nurkista pyörimästä. https://www.laineaho.fi/kuljetus/kuljetuspalvelut

    ReplyDelete