Saturday, January 2, 2016

Ferd. Alfthan

Ferd. Alfthan oli vuonna 1879 perustettu viipurilainen tukkuliike, maustepakkaamo ja kahvipaahtimo (2). Yrityksen kahvipaahtimo oli eräs maamme vanhimmmista, joskaan sen tarkkaa perustamisajankohtaa ei tiedetä (2). 1920- ja 1930-luvuilla yritys mainosti ja markkinoi tuotteitaan valtakunnallisesti, ja myi yhtenä ensimmäisistä pakattua kahvia (2). Sotien aikana yrityksen toimipaikat vaihtelivat Viipurin, Turun ja Helsingin välillä, joskin lopulta sodan päätyttyä toiminta vakiintui Helsinkiin (1, 2). Ilmeisesti yrityksellä oli Helsinkiin muuton jälkeen lisäksi myyntikonttorit sekä Kuopiossa että Kokkolassa (2). Vuonna 1959 yritys lopetti kahvin paahtamisen (1, 2). Tämän jälkeen uusi yhtiö, Ferd Alfthan jatkoi kahvin ja siirtomaatavaroiden tukkukauppaa, ja lopulta nimenvaihdosten jälkeen yritys yhtiö fuusioitiin osaksi TUKOa vuonna 1994 (2). Itseltäni löytyvät seuraavat yrityksen peltipurkit:


  • Alfa-teepurkki
  • Hovi-kahvipurkit
  • Kahvitynnyri
  • Kulta-aromi-kahvipurkki
  • Alfa -maustepurkit
  • Sulttaani-kahvipurkki

  • Lähteet

    1. Andersson, M. (2005). Kupillinen kahvia? Jyväskylä: Gummerrus.

    2. Sipilä, J. (2007). Yhä jalompaa kahvijuomaa! : Suomen kahvi- ja vastikepaahtimot sekä sikuritehtaat. Helsinki: Edita.

    1 comment:

    1. Viikko-sanomat uutisoi 1.6.1929: "Vuonna 1924 tapahtui liikkeessä merkittävä laajennus. Silloin perustettiin nimittäin Alfthanin kuulu kahvipaahtimo, johon hankittiin kaikkein uudenaikaisimmat koneet. Toiminimi on käyttänyt paahtokahvinsa raaka-aineena vain parasta saatavissa olevaa kahvia ja yleisön suuri suosio sekä paahdetun kahvin yhä laajeneva menekki todistavat, että Alfthan tälläkin alalla on työskennellyt terveitä liikeperiaatteita nudattaen."

      ReplyDelete